06 kwietnia 2011

Na czym polega dieta wiosenna? – część trzecia

Źródło: www.sxc.hu
Dieta wiosenna nie musi być wcale bardzo restryktywnym programem żywieniowym, który wymaga od nas dużego poświęcenia. Czasem wystarczy, że zaprzestaniemy niektórych złych praktyk i zaczniemy uważnie przyglądać się temu co spożywamy, aby stracić kilka kilogramów.

Istotne jest, aby regularnie spożywać posiłki. W czasie zimy wielu z nas o tym zapomina. Problem stanowią długie wieczory i stosunkowo krótki dzień. Taka pogoda sprawia, że jemy nieregularnie i pozwalamy sobie na liczne przekąski, które mają za zadanie poprawić nam humor czy też porostu zaspokoić nasz chwilowy apetyt. Pamiętaj zatem, aby posiłki jeść regularnie (4-5) razy dziennie. Staraj się jeść małe porcje o stałych porach. Nie „napychaj się”. I staraj się nie podjadać. Jeśli już musisz to zrobić bo głód nie daje Ci spokoju to zamiast ciastek, czekolady, chipsów czy fas foodów zjedz marchewkę czy też inne warzywo. To zaspokoi Twój głód i jednocześnie nie spowoduje odłożenia się tłuszczu we wrażliwych na to partiach ciała. Jedz także dużo świeżych owoców. Pomimo tego, iż zawierają one cukry i są w związku z tym kaloryczne to są one także bardzo zdrowe. Organizm po zimie potrzebuje regeneracji i odżywienia a dzięki nim właśnie możesz to osiągnąć. Włącz do swojego menu wiosenne nowalijki takie jak: młoda kapusta, rzodkiewka, ogórki, marchewka czy kiełki warzyw. One również zawierają wiele cennych witamin i mikroelementów.