29 kwietnia 2011

Tłuszcze, które możesz spożywać na diecie niskowęglowodanowej

Źródło: www.sxc.hu
Osoby będące na diecie niskowęglowodanowej mogą spożywać tłuszcze, ale tylko i wyłącznie w postaci nienasyconych kwasów tłuszczowych. Całkowicie zabronione jest dostarczanie do organizmu tego składnika w innej postaci. 


W tabeli przedstawionej przez autora diety znajdują się składniki, które stanowią źródło tłuszczów, o których była mowa w poprzednim akapicie. Zostały one tradycyjnie podzielone na dwie grupy. Pierwszą z nich stanowią tłuszcze bardziej zalecane. Należą do niej: awokado (1/4 sztuki), masło łyżeczka, migdały 3 sztuki oliwa z oliwek 1/2 łyżki, oliwki 5 sztuk, olej (tłoczony na zimno) 1/2 łyżki, orzechy włoskie 2 sztuki, orzeszki ziemne 6 sztuk. Z kolei jeśli chodzi o grupę drugą, w której  znajdują się tłuszcze mniej zalecane ale również dozwolone, to tworzą ją: śmietana 1/2 łyżki, majonez light łyżka, majonez tradycyjny 1/2 łyżki, serek kremowy 1/2 łyżki, ser pleśniowy 1,5 łyżeczki, pistacje 4 sztuki.  Wymienione wyżej źródła tłuszczy możesz łączyć z pozostałymi składnikami obecnymi w tabelki autora diety w opisanych wyżej proporcjach. Zwróć uwagę, że źródła tłuszczy, które zostały wcześniej wymienione są nie tylko smaczne ale także bardzo zdrowe. Z uwagi na dość dużą różnorodność oraz możliwość samodzielnego komponowania posiłków istnieje większe prawdopodobieństwo, że ten program żywieniowy nie znudzi Ci się już po jednym dniu. To jedna z podstawowych zalet diety niskowęglowodanowej.