29 kwietnia 2011

Białka, które możesz spożywać w diecie niskowęglowodanowej


Źródło: www.sxc.hu
Białka stanowią pierwszą i zarazem najbardziej zalecaną grupę składników, o których nie możesz zapominać stosując dietę niskowęglowodanową. To od nich w dużej mierze zależy powodzenie tego programu żywieniowego. Powinieneś się zatem jak najwięcej dowiedzieć na temat ich właściwego doboru. 


Jakie białka możesz spożywać będąc na diecie niskowęglowodanowej? W tabeli opracowanej przez autora diety znajdują się dwie grupy produktów. Do pierwszej z nich (bardziej zalecanej) należą: ser biały chudy plaster (30 g), serek wiejski light 1/2 op. białko jaja 2 sztuki, dorsz (50 g), łosoś (50 g), halibut (50 g), małże, kraby, kalmary (ok. 50 g), tuńczyk w sosie własnym ok. 1/3 puszki, krewetki 3 sztuki, parówki sojowe 2 sztuki wędlina drobiowa (30 g), pstrąg wędzony (ok. 30 g), tofu twarde (ok. 100 g).  Z kolei jeśli chodzi o grupę drugą (mniej zalecaną ale również dozwoloną) to tworzą ją następujące produkty: jajko sztuka, szynka (30 g), ser żółty (30 g),wieprzowina (30g), wołowina (30 g), cielęcina (30 g), parówki cielęce 2 sztuki, kiełbasa (30 g).  Inne produkty, które zawierają jedną cegiełkę białka oraz jedną cegiełkę węglowodanów, które również można stosować będąc na diecie niskowęglowodanowej to: jogurt naturalny 0 proc. (150 g), kefir 0 proc. (150 g), mleko 2 proc. 3/4 szklanki. Wymienione składniki powinieneś komponować z pozostałymi znajdującymi się w tabelki (węglowodanami oraz tłuszczami) według zasad opisanych w poprzednich częściach artykułu. Nie dodawaj nowych produktów!