29 kwietnia 2011

Ostra papryka przyspiesza przemianę materii - częśźć druga

Źródło:www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu opisaliśmy dobroczynne działanie czerwonej papryki na przemianę materii organizmu. Ostra papryka pozwala nie tylko szybciej spalić kalorie ale także tkankę tłuszczową. To znacznie zwiększa skuteczność prowadzonej diety i pozwala na uzyskanie naprawdę pięknej i smukłej sylwetki. 

Przeprowadzone przez naukowców testy opublikowane zostały w serwisie Science Daily. Wskazują one jednoznacznie na fakt, iż doprawianie posiłków ostrą papryką znacznie przyspiesza naszą przemianę materii. Warto także powiedzieć, że kapsacyina, o której była mowa już w poprzedniej części artykułu ma również właściwości antyrakotwórcze. Jeśli nie przepadasz za ostrym smakiem potraw, to z pewnością zainteresuje Cię natomiast fakt, iż już rozpoczęto prace nad stworzeniem odpowiedniego suplementy diety, którego głównym składnikiem byłaby właśnie ostra papryka. Niemniej jednak pamiętaj, że żaden suplement diety, nawet ten najlepiej dopracowany, nie jest w stanie przynieść Ci takich efektów jak naturalny posiłek. W związku z tym przygotowując dania warto wziąć pod uwagę tę ważną właściwość ostrej papryki i dołożyć wszelkich starań, aby znalazła się ona w przyrządzanych potrawach. Ze wszystkich przypraw zawsze warto w pierwszej kolejności dodać te, które pobudzają wydzielanie żółci, zapobiegają wzdęciom, usprawniają pracę wątroby, mają korzystny wpływ na perystaltykę jelit i oczywiście ułatwiają i przyspieszają trawienie. Oprócz wspomnianej wyżej ostrej papryki takie właściwości mają również lubczyk, majeranek, kminek, cynamon, imbir, mięta, pieprz cayenne oraz jałowiec.