29 kwietnia 2011

Ostra papryka przyspiesza przemianę materii


Źródło: www.sxc.hu
Ostra papryka potrafi przyspieszyć przemianę materii nawet o 20%! Tak wynika z przeprowadzonych przez ekspertów żywieniowych badań. To ewolucyjne odkrycie, które może pomóc wielu osobom w utrzymaniu pięknej sylwetki. 

Większość z nas zauważa, że z wiekiem przemiana materii zaczyna być coraz wolniejsza. Coraz trudniej jest nam spalić to, co spożyliśmy. Musimy zatem mniej jeść i znacznie bardziej uważać na kaloryczność potraw. Okazuje się jednak, że jest sposób na to, aby wspomóc przemianę materii. Jest nią ostra papryka. Swój smak zawdzięcza ona obecności alkaloidu – kapsaicyny. Substancja ta w największym stopniu występuje w nasionach. To właśnie ona odpowiada za to „palące odczucie” jakie towarzyszy nam po spożyciu ostrych potraw. Choć niektórym  nie kojarzy się ono zbyt miło, to warto zwrócić uwagę na drugą stronę medalu. Kapsaicyna pozwala również na szybsze spalanie zarówno samych kalorii jak i tkanki tłuszczowej. Nie należy tutaj bynajmniej popadać w przesadę i zacząć spożywać ostrą paprykę tonami. Na pewno nie będzie to bowiem korzystnie wpływało na organizm. Zbyt duża ilość ostrych posiłków może nam bardzo zaszkodzić a w niektórych sytuacjach być nawet niebezpieczne . Niemniej jednak warto mieć tego świadomość ponieważ komponując swój jadłospis można uwzględnić w nim potrawy, które poprawią przemianę materii i tym samym zwiększą skuteczność diety.