28 stycznia 2011

Aronia – smaczna i zdrowa!

Źródło: www.sxc.hu
Aronia należy do tych owoców, które nie przez wszystkich są lubiane. Powodem tego jest fakt, iż posiada ona lekko cierpki smak. To nie przeszkadza nam jednak w jedzeniu licznych przetworów z niej takie jak dżemy, kompoty, galaretki i inne przysmaki.


Aronia jest smaczna i zdrowa. Zawiera bardzo dużo cennych składników i mikroelementów. Naukowcy nazwali ją wręcz prawdziwym cudem natury. Jest to bowiem prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. Jeśli więc jesteś na diecie i masz ochotę na jakąś przekąskę to zadbaj o to, abyś miała pod ręką aronię. Najnowsze badania wskazują na fakt, iż aronia to najzdrowsza jagoda. Jest ona co prawda jeszcze dość mało popularna. Częściej sięgamy po jej przetworzoną postać niż surową. Nie mniej jednak z roku na rok coraz więcej osób przekonuje się do jej dobroczynnych właściwości. Każdego roku w Polsce produkuje się aż 15 tysięcy ton aronii. Większość idzie jednak  na eksport. Sama uprawa aronii jest dość łatwa. Roślina jest odporna na szkodniki oraz choroby. Zawiera ona dość dużo garbników, które mocno uodparniają ją na proces fermentacji. Zebrane owoce można zatem bez żadnych obaw przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. 

Witaminy i mikroelementy, które znajdziemy w aronii:
  • miedź,
  • bor,
  • antocyjany.
  • witamina C,
  • witaminy B2 i B6,
  • jod,
  • witamina PP,
  • witamina E,
  • karoten, czyli prowitamina A,
  • molibden,
  • kobalt,
  • błonnik,
  • pektyny,
  • mangan,