01 lutego 2011

Czosnek pomoże w zwalczaniu infekcji!


Źródło: www.sxc.hu
Ostry i bardzo charakterystyczny zapach czosnku jest dobrze znany każdemu z nas. Mało kto jednak wie, że oprócz właściwości smakowych czosnek posiada także szereg innych właściwości, które pomagają w ochronie naszego organizmu przed grzybami i bakteriami oraz wirusami. 


Czosnek jest szczególnie pożądanym składnikiem w okresie jesienno – zimowym. Wtedy bowiem nasz organizm jest bardzo narażony na różnego rodzaju infekcje. Regularne spożycie czosnku powoduje, że stajemy się bardziej odporni i przeziębienie, karat czy grypa nie są dla nas już takim zagrożeniem.  Najważniejszą częścią czosnku jest bulwa. To właśnie w niej kryją się ząbki, które używamy zarówno jako dodatek do dań jak i również jako naturalne lekarstwo. Warto wiedzieć, że ten charakterystyczny dla czosnku zapach spowodowany jest wydzielaniem substancji zwanej alicin (S-tlenku disulfidu diallilowego, S-allilo-2-propenotiosulfinianu). To właśnie ona jest najbardziej wartościowa w tymże warzywie i jej zawdzięczamy większość zdrowotnych oraz smakowych właściwości czosnku. Inną ważną substancją jaką znajdziemy w ząbkach czosnku jest siarka – a raczej jej pochodne. Choć produkowane są one niejako przy okazji (służą do ochrony bulwy przed grzybami i bakteriami) to przynoszą także szereg korzyści dla naszego organizmu. U nas bowiem również spożycie tego pierwiastka powoduje większą odporność na grzyby i bakterie.