11 stycznia 2011

Marchewka – bądźmy piękne !

Źródło:www.sxc.hu
Chcesz być piękna? Jedź marchew! Marchew jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju posiłków – sałatek, zup, mięs oraz innych. Może ona być również spożywana w postaci soku. Sok marchwiowy jest nie tylko bardzo zdrowy ale dostarcza nam także wielu cennych składników odżywczych.


Okazuje się jednak, ze oprócz zdrowia marchew może także uczynić nas pięknymi. Jak to możliwe?  Zdaniem brytyjskich naukowców spożywanie owoców i jarzyn o intensywnym kolorze, np. marchewki i fioletowych śliwek, podnosi atrakcyjność naszego wyglądu, ponieważ nadaje cerze lekko żółtawy połysk. Według inicjatora badań efekty diety poprawiającej nasze piękno widać już po dwóch miesiącach od jej rozpoczęcia.  

Wnioski dotyczące atrakcyjniejszego wyglądu osób spożywających warzywa i owoce o intensywnym kolorze oparte były na wnikliwych badaniach. W ich ramach 40 wolontariuszy oceniło twarze 51 Szkotów. Następnie utworzono ranking, który pokazywał te twarze, które wydawały się najbardziej atrakcyjne. Z wcześniejszych badań wynika m.in., że suszone morele zawierają witaminę A istotną dla uzupełnienia komórek skórnych. Z kolei owoce cytrusowe bogate w witaminę C powodują, że skóra staje się jędrna. Ważne jest również spożywanie witaminy E, którą znaleźć możemy m.in. w rzeżusze. Dzięki niej skóra nie marszczy się.