17 stycznia 2011

Miód – kaloryczny ale zdrowy!!

Źródło: www.sxc.hu
Miód nie należy do przysmaków, którymi możemy się raczyć na diecie. Jest on bowiem kaloryczny ale za to dostarcza nam naprawdę dużej porcji energii. Któż z nas nie lubił w dzieciństwie mleka z miodem, pieczywa smarowanego miodem czy też płatków owsianych z dodatkiem miodu. Dodawać go możemy w zasadzie do wszystkiego. Co ważne miód oprócz walorów smakowych posiada także walory zdrowotne, które przemawiają za jego spożyciem. 
  


Jeśli masz spierzchnięte wargi miód okazuje się być doskonałym lekarstwem. Żaden medykament zakupiony w aptece tak skutecznie nie zregeneruje chorego naskórka. Miód posiada także szereg innych właściwości, które pomagają nam w zwalczaniu różnego rodzaju schorzeń. Składnik ten hamuje rozwój bakterii np. paciorkowców czy gronkowców a także groźnych wirusów. Dodatkowo działa on także przeciwzapalnie, wykrztuśnie oraz przeciwbólowo. Już nasze babcie wiedziały również o zwiększeniu odporności po spożyciu miodu. To właśnie dlatego opiekując się swoimi wnukami częstują je często tym słodkim przysmakiem. 

Miód jest zatem doskonałym lekiem na przeziębienia. Szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to pada deszcz i narażeni jesteśmy na działanie wirusów spożywanie miodu może nam znacznie pomóc w uodpornieniu naszego organizmu.  Jest to doskonały naturalny lek na chrypkę, kaszel, zapalenie gardła oraz przeziębienie. Najlepsze rezultaty przynosi spożycie miodu lipowego i gryczanego.  Miód taki działa jeszcze bardziej efektywnie, gdy rozcieńczysz go z wodą.  Co ważne miód także reguluje pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.