26 stycznia 2011

Szpinak – smaczny? Na pewno zdrowy!

Źródło: www.sxc.hu
Dla tych wszystkich, którzy zajadają się szpinakiem mamy doskonałą wiadomość – warzywo to jest niezwykle zdrowe! Jeśli jednak nie lubisz zbytnio potraw skomponowanych na jego bazie spróbuj się przemóc i spróbować skosztować ich choć w niewielkim stopniu.


Szpinak bowiem jest niezwykle wartościowym warzywem z punktu widzenia naszego zdrowia! Powinieneś wiedzieć, że szpinak należy do najzdrowszych warzyw. Zawiera on bardzo dużo cennych składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie posiada on także rekordową ilość żelaza oraz witaminy C. Nic więc dziwnego, że rodzice tak uparcie przekonywali nas do jedzenia szpinaku w dzieciństwie.  

Jeśli chodzi o szpinak to w jego przypadku jadalne są tylko i wyłącznie liście. Najczęściej poddajemy je obróbce termicznej lub też podajemy w postaci surowej jako dodatek do potraw lub też sałatek. Warzywo to przywiezione zostało już w starożytności do Europy. Jego ojczyzną była Persja. Szpinak nie ma sobie równych jeśli chodzi o zawartość składników odżywczych. Na 100 gram tego warzywa przypada aż 2,4 grama żelaza oraz 48, 8 grama witaminy C. 

Wartości odżywcze:

100 gram gotowanego szpinaku zawiera:
  • 20 kalorii 
  • 59 mg magnezu 
  • 2,4 mg żelaza 
  • 0,4 mg cynku 
  • 6,3 g błonnika 
  • 600 mg wapnia 
  • 490 mg potasu 
  • 1,4 g węglowodanów 
  • 120 mg sodu
  • 93 mg fosforu 
  • 5,1 białka 
  • 0,5 g tłuszczu
· 


·