19 stycznia 2011

Masz problem z wątrobą ? – Jedz borówki!

Źródło: www.sxc.hu
Marskość wątroby to schorzenie, które dotyczy coraz większej grupy osób. Każdego dnia nasza wątroba narażona jest na szereg niekorzystnych czynników – alkohol, nieprawidłowa dieta, mnóstwo toksyn oraz przyjmowane leki nie pomagają jej wcale w odzyskaniu dobrej kondycji. Okazuje się jednak, że jest skuteczny sposób zapobiegający marskości wątroby – borówki! 

Marskość wątroby to nic innego jak włóknienie miąższu tego narządu. W procesie tym komórki wątroby zastępowane są włóknami tkanki łącznej. W wyniku takiego działania zakłóceniu ulega prawidłowa struktura narządu oraz następuje upośledzenie jej funkcji metabolicznych. Marskość może być spowodowana tak naprawdę wieloma czynnikami – działanie toksyn, alkohol, infekcje wirusowe itp. Uszkodzenie wątroby, które powstało na skutek marskości jest nieodwracalne! Wątroba już nigdy nie powróci do wcześniejszego stanu. Jedyne co możemy w tej sytuacji zrobić to podjąć działania mające na celu spowolnienie lub też częściowe zahamowanie tego procesu. Niestety leki, które stosowane są w tym celu powodują wiele działań niepożądanych. Dlatego naukowcy przystąpili do badań mających na celu znalezienie naturalnego sposoby leczenia wątroby. 

Naturalnym lekiem na marskość wątroby może być borówka amerykańska. Charakteryzuje się ona bowiem wysoką zawartością związków o działaniu przeciw utleniającym. W wyniku eksperymentu przeprowadzonego na szczurach dowiedziono pozytywny wpływ tego owocu na hamowanie procesu marskości wątroby.