18 stycznia 2011

Cebula pomoże Ci w walce z chrypką!

Źródło: www.sxc.hu
Cebula jest dość specyficznym warzywem, które obecne jest niemal w każdej kuchni. Jej intensywny zapach i smak nie wszystkim przypada go gustu. Nie mniej jednak wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez jej dodatku. Musisz jednak wiedzieć, że cebula oprócz walorów zapachowych oraz smakowych zawiera również wiele cennych składników, które pomogą naszemu organizmowi zwalczyć stany chorobowe. 


Już nasi dziadkowie doskonale wiedzieli jak zdrowa jest cebula. Dlatego też przy każdej okazji spożywali ją w formie nieprzetworzonej. Wtedy bowiem (bez obróbki termicznej) ma ona najwięcej odżywczych substancji tak ważnych dla naszego organizmu.  Cebula posiada działanie bakteriobójcze. Zawdzięcza je ona lotnym związkom tzw. Fitoncydy. W czasie, gdy ją kroimy uwalniają się one. Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia są także substancje zawarte w miąższu tego warzywa. Dlatego też cebula doskonale działa na błony śluzowe. Zwiększa wytwarzanie śluzu i ułatwia walkę ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych. Jeśli zatem masz problem z nawracającą chrypką i zależy Ci na tym, żeby się jej szybko pozbyć to polecamy Ci właśnie cebulę! Warto również wiedzieć, że warzywo to jest cennym źródłem substancji przeciwzapalnych. Jeśli więc ukąsi Cię pszczoła, osa lub też inny owad smarując to miejsce sokiem z cebuli zmniejszasz obrzęk oraz zaczerwienienie skóry. Będziesz również odczuwała mniejszy ból. Cebula obniża także ciśnienie krwi. W związku z tym działa przeciwmiażdżycowo. Na zdrowie zatem jedzmy cebulę!