14 stycznia 2011

Jesteś na diecie ? Zmień pieczywo!


Źródło:www.sxc.hu
Większość z nas nie wyobraża sobie życia bez pieczywa. Każdy poranek rozpoczynamy od chleba lub bułek. Wybierając jednak pieczywo w naszej ulubionej piekarni nie kierujmy się wyłącznie przyzwyczajeniem oraz walorami smakowymi. Musisz wiedzieć, że od tego jakie pieczywo spożywasz zależy wygląd Twojej sylwetki!


Naukowcy i dietetycy już od dawna próbują nas przekonać do ciemnego pieczywa. Jest ono dla nas bardziej zdrowe i nie tuczy tak jak pieczywo jasne. Chleb szybko zaspokaja nasz głód i dostarcza nam dużej dawki energii w postaci węglowodanów złożonych. Dodatkowo chleb razowy jest cennym źródłem witamin i cennych dla naszego organizmu pierwiastków. Czym wyróżnia się pieczywo ciemne? Produkowane jest ono z innego rodzaju mąki. Mąka ta nie została pozbawiona warstwy zewnętrznej ziarna zbożowego czyli innymi słowy otrąb. To właśnie ta warstwa ziarna zawiera tak wiele cennych dla naszego organizmu składników. W tym m.in. błonnika, który pozwala nam na zachowanie pięknej sylwetki. Pieczywo jasne produkowane jest z kolei z mąki białej, która oczyszczona jest do tego stopnia, że nie zawiera tych wszystkich istotnych dla naszego organizmu składników. 

UWAGA! Mówiąc ciemne pieczywo mamy oczywiście na myśli pieczywo razowe. Nie każde ciemne pieczywo jest pieczywem razowym. Producenci często bowiem nadają ciemną barwę wypiekom produkowanym z tradycyjnej, białej mąki. Należy zatem dobrze zapoznać się ze składem pieczywa, które chcemy  kupić i upewnić się, że jest to rzeczywiście pieczywo razowe a nie tylko jasne pieczywo barwione karmelem.