25 stycznia 2011

Zbyt słone jedzenie!

Źródło: www.sxc.hu

Ogólnie wiadomo, że produkty typu fas food do najzdrowszych nie należą. Nie zawierają one prawie w ogóle wartościowych dla naszego organizmu pierwiastków i witamin. Z kolei są one pełne pustych kalorii a jak wykazują ostatnio przeprowadzone badania – także soli!


Zabierając zatem dziecko do restauracji typu fas food czy pizzerii możemy narazić je na spożycie niebezpiecznie wysokiej dawki soli. Dzieci są szczególnie wrażliwe na zawartość soli w spożywanych produktach. Zbyt wysoka dawka soli w dzieciństwie może spowodować rozwój nadciśnienia tętniczego oraz zwiększa ryzyko zawału serca w przyszłości. To bardzo ważne zatem, aby ograniczyć spożycie tego składnika u dzieci. Nie pomagamy sobie w tym jednak, gdy zamiast wartościowego obiadu zabieramy swoje pociechy do restauracji. Brytyjska organizacja Consensus Action on Salt and Health (CASH) przeprowadziła badania, które jednoznacznie wykazały, że zaledwie jeden posiłek spożyty w popularnej pizzeria sieciowej Pizza Hut zawiera aż cztery razy więcej soli niż wynosi dopuszczalna dzienna dawka spożycia tego składnika dla dziecka w wieku sześciu lat! Podobne wyniki przyniosły analizy serwowanych potraw w innych sieciowych fast foodach takich jak: KFC, McDonalds i Burger King.

Jako osoby dorosłe maksymalnie w ciągu dnia możemy spożyć 6 gramów sili. W przypadku dzieci w wieku 7-10 lat ta dawka wynosi 5 gramów a dzieci w wieku 4-6 lat 3 gramy. Tymczasem z analizy wynika, że w trakcie obiadu w Pizza Hut możemy zjeść nawet 12,3 grama soli na osobę. Już w przypadku osoby dorosłej dawka ta jest dwukrotnie większa. Natomiast w przypadku dziecka robi się ona już niebezpieczna!