26 stycznia 2011

Czas na wiosnę, czas na truskawki!


Źródło: www.sxc.hu
Już niebawem znów będziemy mogli się cieszyć z wiosennego słońca. Wiosna to najpiękniejsza pora roku. Przyroda budzi się do życia a my do działania! Nic więc dziwnego, że wiosną mamy także większą ochotę na przysmaki. 



Jeśli już pragniesz zjeść coś naprawdę pysznego to proponujemy Ci truskawki – smaczna i zdrowa przekąska, która obfituje w walory odżywcze, witaminy i mikroelementy. Kiedy wiosna w pełni robi się ciepło i pięknie świeci słońce rozpoczyna się tak długo wyczekiwany sezon na truskawki. Jest to rozkosz dla naszego podniebienia i potężna dawka zdrowia dla organizmu. Warto je jeść zwłaszcza w postaci świeżej i surowej. W takiej bowiem goszczą one na naszych stołach tylko przez kilka tygodni. Później musimy zadowolić się przetworami. 

Tak naprawdę truskawkami nazywamy poziomki wielkoowocowe lub inaczej mówiąc poziomki ananasowe. Dawniej wyróżniano dwa rodzaje tych owoców – duże i zupełnie bezsmakowe oraz małe ale za to bardzo słodkie i pyszne. Dopiero w XVIII wieku udało się w Europie wykształcić krzyżówkę, która łączy w sobie te dwa czynniki – wielkość oraz smak. Truskawki przede wszystkim są jednak bardzo zdrowe. Działają na nasze nerki oraz układ trawienia. Z uwagi na dość dużą zawartość witaminy C wzmacniają one nasz organizm i wspomagają pracę układu immunologicznego. Stanowią one także cenne źródło witamin takich jak  i mikroelementów takich jak: wapń, potas, żelazo oraz fosfor a także witaminę A oraz B1 i B2. To właśnie dlatego owoce te tak rewelacyjnie działają na naszą skórę, włosy i paznokcie.