21 stycznia 2011

Sok malinowy – kwintesencja zdrowia!


Źródło: www.sxc.hu
Każdy wie, że sok z malin pomaga w zwalczaniu przeziębienia. Nasze babcie a nie rzadko także jeszcze nasze mamy wykonywały taki sok samodzielnie. W czasie sezonu zbierały owoce i odpowiednio przygotowywały do przechowywania w słoikach. Sok z malin jest nie tylko bardzo smaczny ale także niesłychanie zdrowy. Zawiera on wiele cennych minerałów, witamin i mikroelementów. 

Dodatkowo jego działanie polega na obniżeniu gorączki. Działa on także napotnie oraz rozgrzewająco. To właśnie dlatego jego pomoc w zwalczaniu przeziębienie i grypy jest wprost nieoceniona. Nie mniej jednak taki sok powinniśmy pić również profilaktycznie. Jeśli tylko masz taką okazję spożywaj sok naturalny. To właśnie on zawiera najwięcej cennych dla Twojego zdrowia składników. Będzie on szczególnie pomocny jesienią oraz zimą, gdy wirusy atakują ze wzmożoną siłą. Przyda się także wówczas, gdy np. zmokniesz lub przemarzniesz. 

Sok z malin nie jest jedynym sposobem przetwarzania tych owoców. Na rynku znajdziemy także dżemy, konfitury i galaretki z malin. Występują one także jako dodatek do deserów oraz lodów.  Dlaczego maliny są dla nas aż tak zdrowe? Przede wszystkim mało kto wie, że zawierają one sporą ilość witaminy C. Tak słodkie owoce też zawierają tę witaminę! Niesłusznie kojarzymy ją tylko z kwaśnymi owocami i warzywami. Maliny zawierają także wiele cennych związków mineralnych i tłuszczowych. Jest w nich dużo potasu, który odpowiedzialny jest m.in. za jędrność oraz dobry wygląd naszej skóry.