14 stycznia 2011

Jesteś na diecie ? Zmień pieczywo! – ciąg dalszy

Źródło:www.sxc.hu
W poprzedniej części staraliśmy się opisać zależności występujące pomiędzy ciemnym oraz jasnym pieczywem. W tej części spróbujemy, po krótce opowiedzieć wam o głównych zaletach spożywania tego drugiego rodzaju pieczywa. Powinieneś wiedzieć, że ciemne pieczywo różni się nie tylko kolorem, ale przede wszystkim składem. 


Kilka powodów, dla których warto zacząć jeść pieczywo ciemne:
·         Zwiększa wypływ śliny i stymuluje proces gryzienia – to ważne ponieważ, dzięki temu pokarm jest lepiej trawiony. Wszyscy wiemy jak ważne dla dietetycznego odżywiania jest dokładne gryzienie spożywanych produktów. 

  • Ciemne pieczywo niweluje uczucie kwaśności ponieważ wiąże nadmiar kwasu solnego.
  • Ciemne pieczywo pęcznieje w żołądku, dzięki temu dłużej czujemy się najedzeni.  
  • Ciemne pieczywo posiada większą zawartość energetyczną. 
  • Ciemne pieczywo zwiększa wypełnienie jelit i pobudza ich ukrwienie.  
  • Ciemne pieczywo skraca czas zalegania treści pokarmowej w żołądku.
  • Ciemne pieczywo zapobiega zaparciom i pomaga w ich leczeniu.
  • Ciemne pieczywo pochłania szkodliwe metale ciężkie.

Ciemne pieczywo zawiera wiele cennych składników mineralnych. Wśród nich wyróżnić możemy m.in.: żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, fosfor itp. Ich zawartość jest aż 5 razy większa w grahamce niż kajzerce! Jeśli więc kolejny raz staniesz przed wyborem jaką bułkę wybrać po przeczytaniu tego artykułu wybór powinien być oczywisty. Dostarczanie minerałów w postaci syntetycznej (suplementy diety) nigdy nie będzie równoznaczne z dostarczaniem ich w pożywieniu. Dlatego szczerze namawiamy się do kupowania i jedzenia ciemnego pieczywa.