03 listopada 2011

Tłuszcz – jaki do czego?


Źródło: www.sxc.hu
Dużo mówi się o tym, że potrawy, które przyrządzane są poprzez smażenie są niezdrowe. Niemniej jednak tak naprawdę jest to nieodzowny element naszej diety. Praktycznie każdy z nas przynajmniej raz na jakiś czas smaży mięso. W związku z tym warto wiedzieć, na jakim tłuszczu najlepiej to robić.

Należy pamiętać, że tłuszcz wzbogaca dietę w zbędne kalorie. W związku z tym należałoby go możliwie jak najbardziej unikać. Niemniej jednak nie każdy tłuszcz szkodzi nam w tym samym stopniu. Ponadto warto również powiedzieć, że poszczególne rodzaje tłuszczu mają inne zastosowanie. Najczęściej korzystamy w naszej kuchni z oleju roślinnego (lniany, rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany itp.). To co najważniejsze w olejach to ich zawartość kwasów tłuszczowych. Pod uwagę należy przede wszystkim wziąć kwasy nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Najcenniejsze dla nas są te ostatnie. Mają one bowiem właściwości prozdrowotne. Tłuszcze te inaczej zwane są również Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi. Możemy je znaleźć nie tylko w płynnych tłuszczach takich jak oleje ale również w niektórych produktach spożywczych takich jak ryby czy orzechy. Tak naprawdę jest to niezbędny element naszej codziennej diety. Układając jadłospis warto włączyć do niego potrawy, które zawierają właśnie nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one bardzo korzystne działanie na nasz organizm.