29 listopada 2011

Czego jeszcze nie wiesz o aronii


Źródło: www.sxc.hu
Aronia to owoc, którego bardzo często nie doceniamy. Narzekamy na jej cierpki smak i spożywamy sporadycznie – najczęściej w postaci przetworzonej i z dodatkiem sztucznych konserwantów. Tymczasem powinieneś wiedzieć, że owoc ten ma doskonale znane właściwości zdrowotne.

Pierwsze doniesienia o tym, że aronia jest wyjątkowo zdrowym owocem pochodzą już z II połowy XX wieku od ówczesnego Związku Radzieckiego. Niemniej jednak już pierwotni mieszkańcy Ameryki Północnej docenili jej drogocenne właściwości. Dziś aronia uznawana jest za roślinę leczniczą przede wszystkim w Rosji. Jest ona tam uprawiana przez wiele osób. Nie jest to jednak jedyna nacja, która docenia bogactwo witamin i minerałów zawartych w wyżej opisanym owocu. Duże pola uprawne aronii spotkamy również w Niemczech, na Ukrainie a także coraz częściej w Polsce.

Aronia z uwagi na swoje szczególne właściwości stała się przedmiotem licznych badań. W ich toku odkryto, że owoc ten pomaga m.in. w walce z nowotworami oraz chorobami układu krążenia. Skąd takie działanie? Otóż owoc ten jest bardzo bogatym źródłem witamin E, C, witaminy B, kwasu foliowego, beta karotenu, błonnika a także potasu, żelaza, magnezu i cynku. Warto także podkreślić, że owoc ten zawiera bardzo duże ilości wtórnych substancji roślinnych. Nie bez znaczenia jest również to, że sok z aronii jest bogaty w polifenole – w tym m.in. antocyjanów i flawonidów. Ilość drogocennych polifenoli w aronii jest blisko 10 razy większa niż w winogronach i niemal 20 razy większa niż w truskawkach czy malinach.