03 listopada 2011

Tłuszcz – jaki do czego? - część czwarta


Źródło: www.sxc.h
W poprzednich częściach tego artykułu powiedziałam Ci już nieco na temat różnych rodzajów tłuszczów. Mówiłam Ci na jakim tłuszczu należy smażyć, a jakiego lepiej unikać. W tym artykule przybliżę Ci jeszcze jeden bardzo ważny rodzaj tłuszczu – oliwę z oliwek.

Oliwa z oliwek nadal jeszcze nie jest bardzo popularna w naszym kraju. Dzieje się tak za sprawą tego, że jest ona z tak zwanej „górnej półki cenowej”. Niewiele osób decyduje się zatem na jej zakup jeśli często i dużo smaży. To błąd! Produkt ten nadaje się bowiem zarówno do stosowania na zimno jak i na gorąco. Z uwagi na wysoki punkt topienia spokojnie można na niej smażyć nawet w dość wysokiej temperaturze. Co ważne zawiera ona również idealny stosunek wspomnianych wcześniej kwasów. Oczywiście najlepsza zawsze będzie oliwa z oliwek extra vergine – z pierwszego tłoczenia. Jedyne co może nas odstraszyć od jej zakupu to cena. Niestety przeważnie jest tak, że im lepsza oliwa (im ma lepsze właściwości i jest bardziej korzystniejsza dla naszego zdrowia) tym jest droższa.

Podsumowując oliwa doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek ale również do smażenia mięs czy też przyrządzania innych potraw. Jest ona smaczna, a do tego zdrowa. Znana jest m.in. ze swoich właściwości antynowotworowych ale nie tylko. To naprawdę doskonały wybór, którego z pewnością nie pożałujesz!