03 listopada 2011

Tłuszcz – jaki do czego? - część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedziałam Ci co nieco na temat tego, że wszelkiego rodzaju tłuszczów zawsze trzeba używać z rozwagą. W przeciwnym razie może się okazać, że dostarczysz do organizmu zbyt dużej ilości kalorii, które nie przełożą się pozytywnie na Twoją sylwetkę.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat różnego rodzaju tłuszczów, to zapraszam Cię do lektury tego artykułu. Jak wybrać dobry olej do smażenia? Przede wszystkim zwróć uwagę na stosunek kwasów jednonienasyconych do wielonienasyconych. Istotne jest, aby tych pierwszych było znacznie więcej. Stąd też jeśli chodzi o oleje roślinne, to najlepszy do smażenia w tej grupie jest olej rzepakowy. Z kolei takie oleje jak słonecznikowy czy lniany nadają się jedynie do stosowania na zimno – do sosów oraz sałatek. Wynika to z tego, że kwasy wielonienasycone są kwasami nietrwałymi i w połączeniu z wysoką temperaturą mogą przekształcić się do tak zwanych kwasów „trans”, które są uznawane za rakotwórcze. Tak naprawdę niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Zwykle wydaje nam się, że olej słonecznikowy jest lepszy w związku z tym kupujemy go i stosujemy bez względu na jego zastosowanie.