18 lipca 2011

Witaminy


Źródło: www.sxc.hu
Witaminy to związki organiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Niewielka ich ilość jest naturalnie wytwarzana w przewodzie pokarmowym dzięki odpowiedniej florze bakteryjnej. W większość muszą jednak zostać dostarczone z zewnątrz najczęściej wraz z pożywieniem.

 Pojęcie witamina zostało wprowadzone przez biochemika Kazimierza Funka, który jako pierwszy wydzielił związek o takiej właściwości i nazwała go witaminą B1. Witaminy to związki nie będące źródłem energii dla organizmu ani składnikami tkanek czy innych narządów wewnętrznych. S a jednak niezbędne do prawidłowego wzrostu i przebiegu wielu procesów metabolicznych. Najczęściej wykazują wpływ bezpośredni lub pośredni oddziałując w postaci koenzymów na narządy wewnętrzne i ich czynności. Niedobór którejkolwiek witaminy w organizmie wywołuje hipowitaminozę, a ich nadmiar awitaminozę. Nawet niewielki niedobór witamin w organizmie może być przyczyną tzw. chorób cywilizacyjnych. Także nadmierne spożywanie witamin ma negatywne skutki dla organizmu, objawiające się najczęściej w postaci zatruć. Ogólnie witaminy dzielimy na dwie grupy: rozpuszczalne w wodzie i rozpuszczalne w tłuszczach. Do tych pierwszych zaliczamy m.in. takie witaminy jak: C, B1, B2, B3, B6, B7, B12, P. Natomiast witaminy: A, D, E, K są związkami rozpuszczalnymi  w tłuszczach. Bardzo często związki dostarczane do organizmu nie są gotowymi witaminami. Nazywane są wówczas prowitaminami, które następnie są przetwarzane na witaminy.