20 lipca 2011

Rola lipidów w organizmie


Źródło; www.sxc.hu
Wszyscy wiemy jak istotną rolę w naszym życiu odgrywają tłuszcze. Oprócz wielu działań niepożądanych, jakie wywołują w organizmie przyczyniają się także do podtrzymania jego podstawowych funkcji. Nadrzędna rola lipidów polega na dostarczaniu nam energii. Są jej doskonałym źródłem znacznie lepszym niż białka czy węglowodany.

Zaspakajają, bowiem prawie 30 % jej zapotrzebowania. Odgrywają także bardzo ważną funkcję budulcową biorąc tym samym udział w tworzeniu się błony komórkowej. Tłuszcze uczestniczą również w syntezie wielu hormonów tkankowych. Stanowią bardzo istotny materiał zapasowy. Gromadzą nie tylko wartości odżywcze, ale także znaczące ilości wody. Pozwalają na utrzymanie stałej temperatury ciała i ułatwiają przeżycie w okresie głodu. Jednocześnie są związkami, które przystosowują organizm do spadku temperatury. Magazynując się pomiędzy różnego rodzaju narządami chronią je przed urazami. Nie zapominajmy, że lipidy to przede wszystkim związki podnoszące walory smakowe naszych potraw. Jednocześnie hamują wydzielanie soku żołądkowego, co pozwala na uczucie sytości. To w nich gromadzone są witaminy rozpuszczalne właśnie w lipidach takie jak A, D, E, K. Pokarmy bogate w tłuszcze zwalniają metabolizm białek. Lipidy to także związki będące źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.