23 lipca 2011

Cynamon dobry dla zdrowia!


Źródło; www.sxc.hu
Cynamon stanowi jeden z ciekawszych dodatków obecnych w naszych kuchniach. Chętnie dodajemy go m.in. do ciast ale także kawy oraz deserów. Czy wiesz, że spożywanie cynamonu może mieć lecznicze działanie? 

Tak! Cynamon obniża bowiem ryzyko cukrzycy oraz chorób serca. Jak to możliwe? Otóż naukowcy dowiedli, że rozpuszczalny w wodzie wyciąg z cynamony zawiera przeciwutleniacze, których działanie obniża właśnie ryzyko wspomnianych wyżej schorzeń. W badaniach udział wzięło aż 22 otyłych pacjentów borykających się z zaburzeniami glukozy we krwi. Po 12 tygodniowej obserwacji zauważono, że stan zdrowia pacjentów poddanych terapii „cynamonowej” poprawił się. Aby wyniki były wiarygodne pacjentów losowo podzielono na dwie grupy. Obie grupy zachowały stosowane przez nie diety. Pierwszej z nich podawano dodatkowo placebo, z kolei drugiej 250 mg cynamonu (suszonego i następnie rozpuszczonego w wodzie). 

Powyższe badanie przeprowadzone zostało przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa przy współpracy z chemikiem Richardem Andersonem. Wyniki były jednoznaczne – rozpuszczony w wodzie ekstrakt z cynamonu zwiększa liczbę przeciwutleniaczy aż o 10 % (z 13 do 23%).  Skutkiem tego spada również stężenie glukozy we krwi pacjentów.