29 lipca 2011

Truskawki dla zdrowia i piękna!

Kto z nas nie zna tak popularnego owocu jakim jest truskawka?  Jej wyjątkowe walory smakowe powodują, że obecnie jest jednym z najlepiej sprzedawanych owoców na rynku światowym. Ci,  którzy cenią sobie zdrowie i naturę bardzo często hodują je w zaciszu własnego ogrodu. Właściwie nic w tym dziwnego bo oprócz wyjątkowych walorów smakowych owoce te charakteryzują się także dużymi  właściwościami estetycznymi. Głównie dlatego często wykorzystywane są w celach dekoracyjnych. Truskawki znakomicie nadają się zarówno do surowego spożycia jak i wyrobu wielu produktów takich jak na przykład dżemy czy ciasta. 

Pod względem zawartości witaminy C truskawki bez wątpienia mogą konkurować nawet z cytryną. Dodatkowo dostarczają do organizmu wiele innych składników odżywczych takich jak karotenoidy czy cukry. Wysoka zawartość potasu sprzyja obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi, a występujące w nich żelazo zabezpiecza organizm przed anemią. Ciekawostkę stanowi fakt, że specyficzne kwasy zawarte w truskawkach neutralizują także substancje rakotwórcze. 

Owoce te uzupełniają w organizmie niedobór zarówno makro jak i mikro elementów. Dostarczany w ten sposób wapń czy fosfor wzmacniają nasze kości i zęby. Ich spożycie zalecane jest głównie osobą w starszym wieku. Przyśpieszają bowiem przemianę materii i biorą udział w utrzymaniu naturalnej flory bakteryjnej. Przyczyniają się także do oczyszczania jelit. Truskawki pozytywnie wpływają także na naszą urodę. Poprawiają bowiem wygląd naszej cery i włosów.