11 lipca 2011

Spożywanie produktów nieprzetworzonych – część druga

źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedzieliśmy Ci jak ważne jest spożywanie nieprzetworzonych produktów oraz dostarczanie do organizmu witamin i minerałów w podstawowej postaci a nie przy pomocy suplementów czy też podobnych preparatów. To jednak nie wszystko co chcielibyśmy Ci powiedzieć.

Wartość nieprzetworzonych owoców oraz nieprzetworzonych i przetworzonych owoców i warzyw w porównaniu do innych produktów jest znacznie większa z uwagi na fakt, iż zawierają one dużą ilość błonnika pokarmowego, wody a także minimalną ilość tłuszczu (z wyjątkiem kokosa i awokado). Zarówno warzywa jak i owoce stanowią doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań i deserów. Nie warto zatem z nich rezygnować. Świetnie komponują się z wieloma potrawami. W okresie zimowym, kiedy świeże warzywa i owoce są niedostępne możesz korzystać z mrożonek, które po części zastąpią Ci naturalne składniki. W procesie mrożenia ubytek wartościowych składników jest bowiem minimalny. W związku z tym tego typu posiłek będzie z pewnością bardzo wartościowy. Najlepszym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych są tłoczone na zimno oleje – sojowy, rzepakowy, kukurydziany a także nasiona lnu i rzepaku, siemię lniane, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek, nasiona sezamu, żywność pochodzenia morskiego itp.