29 lipca 2011

Chcesz być piękna jedz…. ?


Wszyscy obawiamy się, że zimą nasz organizm utraci wiele ważnych składników odżywczych. Zupełnie niepotrzebnie. Często zapominamy o tak niepozornym warzywie jakim jest rzeżucha. Przypominamy sobie o niej dopiero przed świętami Wielkanocnymi gdy chcemy by nasz stół wyglądał wyjątkowo. A może warto korzystać z jej właściwości przez cały rok? 

Rzeżucha zawiera znaczne ilość prowitaminy A, witaminę C, a nawet śladowe ilości witaminy D. Tak bogata zawartość odżywcza stanowi doskonałe uzupełnienie naszej zimowej diety. Niektórzy uważają nawet, że jest ona jedynym skutecznym sposobem walki z katarem. Sposób jej spożycia jest dowolny. Możemy ją dodawać do ugotowanych ziemniaków lub posypywać przygotowane kanapki. Zalecana jest przede wszystkim osobą cierpiącym na cukrzycę, ponieważ obniża jego poziom we krwi. Z koli zawarty w niej chrom reguluje prawidłową pracę trzustki. Bogate właściwości rzeżuchy są wykorzystywane także w przypadku leczenia osteoporozy. Stanowi doskonały środek dezynfekujący jamę ustną i przewód pokarmowy. 

Jej nadmierne spożycie może wywołać jednak skutki niepożądane. Posiada bowiem właściwości moczopędne, dlatego objadanie się rzeżuchą może doprowadzić do zapalenia pęcherza. Zawarta w niej siarka pobudza komórki skóry i cebulki włosów do intensywnej pracy, w związku z czym osoby spożywające ją cieszą się ładną cerą oraz zadbanymi paznokciami. Dodatkowo jest znakomitym kosmetykiem rozjaśniającym także piegi czy przebarwienia powstałe na twarzy. Sam sposób jej hodowli jest dziecinnie prosty i nie wymaga wzmożonego wysiłku.