14 lipca 2011

Funkcje wody


źródło: www.sxc.hu
Spożycie wody niesie ze sobą bardzo duże korzyści. Przede wszystkim pomaga ona w walce z zaparciami. Bierze udział w utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała. Na skutek pocenia się organizm człowieka uległa ochłodzeniu.

Współpracuje także z enzymami trawiennymi przyśpieszając ich działanie oraz podnosi efektywność przyswajania przez organizm substancji odżywczych. Pośredniczy w przenoszeniu dźwięków przez ucho środkowe. Bardzo duże znaczenie wody wynika również z jej właściwości nawilżających. To właśnie dzięki odpowiedniemu nawilżeniu płuc możemy oddychać. Jest również niezbędna do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi i objętości naszego ciała. Pełni także funkcję transportującą. Jako główny składnik krwi dostarcza do każdej komórki naszego ciała niezbędne związki i substancje odżywcze. Woda uczestniczy również w oczyszczaniu organizmu ze zbędnych i szkodliwych produktów przemiany materii. Dzieje się to na skutek pocenia lub wydalania moczu. Jeśli procesy te nie zachodzą w wystarczającym stopniu w różnych organach naszego ciała takich jak np. kości, stawy czy tkanka tłuszczowa następuje odkładanie toksyn. W takiej sytuacji bardzo znaczące jest dostarczanie bardzo dużych ilość oczyszczającej organizm wody.  Woda jest zarówno substratem jak i produktem w wielu reakcjach przebiegających w organizmie. Jest płynem całkowicie pozbawionym wszelkich kalorii dlatego ma istotne znaczenie w walce z nadwagą.