20 lipca 2011

Tłuszcze w codziennej diecie


Źródło: www.sxc.hu
Tłuszcze to związki będące estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Mogą przyjmować formę stałą lub ciekłą. Tłuszcze stałe to przede wszystkim te pochodzenia zwierzęcego, które w swojej budowie zawierają reszty kwasów nasyconych.

Z koli ciekłą konsystencją charakteryzują się tłuszcze pochodzenia roślinnego. Każdego dnia spożywamy zarówno lipidy korzystne dla zdrowia jak i te szkodliwe dla organizmu. Ze względu na fakt, że tłuszcze nasycone znacznie podnoszą poziom cholesterolu nazywane są związkami szkodliwymi. Korzystne dla utrzymania odpowiedniej kondycji naszego serca są tłuszcze nienasycone dzielące się na jednonienasycone i wielonienasycone. Te pierwsze występują głównie w orzechach i oleju rzepakowym. W znacznym stopniu przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Tłuszcze jednonienasycone spotkamy natomiast w rybach i olejach roślinnych. Z koli w produktach pochodzenia zwierzęcego znajdują się przede wszystkim tłuszcze szkodliwe dla zdrowia powodujące wzrost poziomu cholesterolu w organiźmie. W różnego rodzaju przekąskach, produktach pieczonych czy fast  foodach mamy do czynienia z niezwykle szkodliwymi tłuszczami typu trans, które nie dostarczają do organizmu żadnych wartości odżywczych. Wywołują w nim jedynie działania niepożądane. Dlatego tak istotna jest nasza codzienna dieta do utrzymania wysokiej kondycji organizmu.