04 lipca 2011

Masz grupę krwi 0 ? Zobacz do powinieneś jeść!

Źródło: www.sxc.hu
Dietetycy oraz naukowcy opracowali listę składników odżywczych, które są dobrze przyswajane przez osoby z grupą krwi 0. Wytypowano również te, które w przypadku tych osób nie do końca są właściwe.

Jeśli zatem i ty należysz do tej grupy sprawdź co powinieneś jeść, a z czego lepiej zrezygnować. 


Mięso i drób      

Osoby z grupą krwi 0 powinny spożywać baraninę, jagnięcinę, mięso bawole, cielęcinę, mięso jelenia, serce, wątrobę oraz wołowinę – w tym także mieloną. Powinny natomiast stronić od bekonu, gęsi, szynki oraz wieprzowiny.  To mięso jest bowiem przez nie gorzej tolerowane.

Owoce morza

Jeśli masz grupę krwi 0 to wskazane są dla Ciebie łosoś, aloza, biały okoń, makrela, morszczuk, okoń prążkowy, dorsz, jesiotr, halibut, ryba miecz, sardynka, sieja, snapper, sola, szczupak, śledź, tuńczyk błękitnopłetwy oraz żółty okoń. Nie wskazane są natomiast kawior, ośmiornica, suma, śledź marynowany, łosoś wędzony, skrzydelnika i barakudy.

Jaja oraz nabiał

W przypadku wyżej opisanej grupy osób jedzenie nabiału oraz jaj powinno zostać możliwie jak najbardziej ograniczone. Produktami, które są obojętne dla organizmu tychże osób sa: kozi ser, ser farmera-feta-mozzarella sojowy oraz mleko sojowe. Z kolei chudego lub 2% mleka, jogurtów, kefiru, mleka koziego, lodów, maślanki, pełnego mleka, serwatki oraz wszystkich nie wymienionych w poprzedniej grupie serów należy bezwzględnie unikać.