28 lipca 2011

Co dobrego kryją w sobie jagody?

Letnią porą spacerując po lesie trudno przejść obok nich obojętnie. Przyciągają uwagę spacerowiczów nie tylko ciemno niebieską barwą, ale także charakterystycznym smakiem. Jagody, bo to właśnie o nich mowa, nazywane są także czarnymi borówkami. Ich wyjątkowe walory nie tylko smakowe ale i odżywcze powodują, że znakomicie nadają się do spożycia w surowej postaci. Często wykorzystywane są także to wyrobu wielu przetworów. 

Sięgając jednak po jagody należy odpowiednio wybrać miejsce ich występowania. Te porastające tereny znajdujące się w pobliżu szosy zwykle bogate są także w bardzo duże ilość metali ciężkich, przez co praktycznie nie nadają się do spożycia w żadnej postaci. W sklepach możemy je nabyć głównie w takich miesiącach jak czerwiec czy lipiec. Zimą dostępne są także w postaci mrożonek lub suszu.

Mało kto pewnie zastanawia się nad wartościami odżywczymi mieszczącymi się w tak malutkim owocu. Dawniej stosowano je przede wszystkim w leczeniu infekcji układu moczowego, ale także w przypadku cukrzycy czy szkorbutu. Duże zainteresowanie naukowców jagodami wynika także z ich pozytywnego wpływu na układ krwionośny i wzrok. Udowodniono bowiem, że podczas II wojny światowej żołnierze, którzy spożywali dżem z czarnych jagód cieszyli się dużo lepszą sprawnością wzrokową po zmierzchu niż ich pozostali koledzy. Owoce te są także bardzo dobrym i bogatym źródłem witaminy PP, B1 i C. W swoim składzie zawierają również duże ilości karotenoidów i soli mineralnych takich jak żelazo, magnez, wapń czy miedź. Jagody wykazują także działanie przeciwbiegunkowe i bakteriobójcze.