22 lipca 2011

Ogranicz spożywanie sztucznych dodatków!


Każdy z nas lubi smakowite deserki, przepyszne sosy oraz inne produkty, w których aż roi się od sztucznych dodatków i barwników. Nawet takie z pozoru zdrowe rzeczy jak jogurty są nierzadko wprost nafaszerowane niezdrowymi substancjami. Warto mieć tego świadomość i na bieżąco kontrolować to co jemy.

Jak być świadomym konsumentem? Przede wszystkim powinieneś zapoznać się z zasadami dotyczącymi wyboru produktów, które nie zawierają sztucznych dodatków. Warto czytać etykiety i analizować skład „smakołyków”, które mamy zamiar włożyć do koszyka. W przeciwnym razie może się okazać, że większość z nich tak naprawdę nie nadaje się do spożycia. Może i one są bowiem smaczne ale na pewno nie zdrowe. Te produkty o dużej ilości sztucznych barwników oraz konserwantów mają również negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: smak, węch i wzrok. Niektóre z nich zostały uznane wręcz za niebezpieczne dla życia np. rakotwórcze. Warto zatem przyjrzeć się bliżej składowi danego produktu. Niektóre potrawy możesz wykonać ze świeżych warzyw czy mięsa. W takim przypadku zamiast „zapychać” się niezdrowym sosem ze słoika spróbuj „wyczarować” w kuchni nie tylko smaczną ale zdrową potrawę. Sam zobaczysz, że to świetna zabawa i ogromna satysfakcja, gdy już się to uda.