26 lipca 2011

Chleb- zdrowy czy tuczący?


Każdego dnia spożywamy przynajmniej kilka kromek chleba. Z pewnością nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Zjadamy go na śniadanie, kolacje jako przekąskę pomiędzy posiłkami. Nad ilością kalorii zawartą w jednej kromce w szczególności zastanawiają się osoby przebywające na diecie. Na pytanie dotyczące tuczących właściwości chleba możemy sobie odpowiedzieć biorąc pod uwagę przede wszystkim jakość pieczywa oraz dzienną ilość spożycia.

Naukowcy dowodzą, że rocznie spożywamy ok. 100 kg chleba. Czy taka ilość wpływa na przybieranie wagi? Z pewnością Ci którzy kupują wyłącznie pieczywo ciemne odpowiedzą „nie”. I tutaj kryje się jedna z wielu pułapek handlowych. Bardzo często zdarza się, że ciemne pieczywo w rzeczywistości okazuje się tym jasnym zawierającym jedynie dodatkowy barwnik. Nie jest zatem pozbawione dodatkowych kalorii. Chcąc nas przekonać o zdrowych właściwościach chleba producenci często stosują różnego rodzaju dodatki jak płatki owsiane czy ziarna słonecznika. Sięgając zatem po pieczywo musimy poważnie przemyśleć swój wybór.

Typowy chleb razowy powinien być ciężki, a podczas krojenia także i lepki. Tylko wówczas możemy być pewni, że zjadane śniadanie jest nie tylko zdrowe ale i pełnowartościowe.  Osoby chcące zgubić kilka kilogramów często sięgają po pieczywo chrupkie. W rzeczywistości wcale nie zawiera mniej kalorii niż tradycyjny chleb kupowany w piekarni. Jego zaletą jest jednak duża zawartość błonnika, który ułatwia trawienie. Zatem tego typu kolacja nie tuczy ale wyłącznie wówczas gdy poprzestaniemy na 3 kromkach. Dietetycy alarmują zatem, że idealny chleb to ten upieczony własnoręcznie w domowym piekarniku.