11 lipca 2011

Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników, konserwantów oraz innych syntetycznych dodatków – część druga

źródło; www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedzieliśmy Ci jak niebezpieczne jest spożywanie niektórych produktów a bliżej zawartych w nich substancji sztucznych (czytaj konserwantów).  Wpływają one bowiem bardzo negatywnie na nasze zdrowie oraz samopoczucie. W tej części dowiesz się bliżej jakie składniki mogą Ci naprawdę zaszkodzić.

Jak już wcześniej powiedzieliśmy niektóre z konserwantów zawartych w dostępnej na rynku żywności mogą mieć działanie rakotwórcze lub alergenne. Oznacza to, że przy ich stosowaniu należy zachować bezwzględną ostrożność. Mogą one być bowiem niebezpieczne dla naszego zdrowia. Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, zmienić kolor czy też sprawić, że dany produkt będzie nam lepiej smakował i ładniej pachniał. Innym zadaniem tego typu składników jest zmiana konsystencji żywności lub też przedłużenie trwałości. Najczęściej chodzi jednak właśnie o to, aby z premedytacją oszukać nasze zmysły: smak, węch oraz wzrok. Najbardziej kontrowersyjne konserwanty to m.in.;
  • E 127 - Erytrozyna,
  • E 131 - Błękit patentowy,
  • E 142 - Zieleń S,
  • E 211 - Benzoesan sodu,
  • E 221 - Siarczyn sodu,
  • E 250 oraz E 252 - Azotyny i azotany sodu i potasu,
  • E 310 - Galusan propylu,
  • E 320 - Butylohydroksyanizol (BHE),
  • E 321 - Butylohydroksytoluen (BHT),
  • E 338 - Kwas fosforowy,
  • E 621 - Glutaminian sodu,
  • E 951 - Aspartam,
  • E954 - Sacharyna.
Mając świadomość działania powyższych substancji większość z nas stwierdzi z pełną stanowczością, że warto zapoznać się ze składem kupowanych przez nas produktów.