27 lipca 2011

Piwo dla zdrowia?


Piwo jest to napój alkoholowy powstający w wyniku procesu fermentacji m.in. wody, słodu i specjalnych drożdży piwowarskich. Szczególnym składnikiem są oczywiście substancje podnoszące jego walory smakowe. Wszyscy znamy ujemne skutki nadużywania alkoholu. Wiemy, że prowadzi on do uzależnienia. Nikt jednak nie zastanawia się o korzyściach jakie w naszym organizmie wywołuje piwo. Oczywiście pozytywne skutki są widoczne tylko i wyłącznie przy jego niewielkim spożyciu. Nadużywanie alkoholu bezwzględnie jest przyczyną wielu chorób i zaburzeń powstających w organizmie.

Głównym składnikiem piwa jest woda stanowiąca ponad 90 % jego objętości. Ze względu na zawartość chmielu napój ten traktowany jest również jako produkt zbożowy. Dzięki temu charakteryzuje się dużą zawartością witamin i soli mineralnych. Drożdże piwowarskie wykorzystywane w procesie fermentacji są ważnym źródłem witamin z grupy B. Warto pamiętać, że duża zawartość witamin występuje jedynie w piwach niefiltrowanych. Powszechnie występujące na półkach sklepowych piwa jasne odznaczają się jedynie ich śladową ilością. Z pewnością nie zaspakajają dziennego zapotrzebowania organizmu na te składniki odżywcze.

W piwie zawarte są również niewielkie ilość składników mineralnych takich jak magnez, fosfor czy potas. Często w procesie produkcji wykorzystywana jest także przetworzona forma witaminy C. Szczególnie istotne znaczenie posiada ogromna ilość kalorii występująca w tym napoju. Charakteryzuje się on również dużą  zawartością alkoholu i węglowodanów. Brakuje w nim natomiast najbardziej energetycznych tłuszczy będących głównym źródłem energii dla organizmu.