30 sierpnia 2011

Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny!


Źródło: www.sxc.hu
Jeśli czytasz nasz blog regularnie to z pewnością dowiedziałeś się już dość sporo na temat zasad zdrowego odżywiania. Zapewne wiesz już, że nie powinieneś jeść zbyt dużej ilości masła i margaryny. Czy jednak wiesz dlaczego produkty te są niezdrowe?

Masło jest produktem zwierzęcym, który otrzymywany jest ze śmietany z mleka krowiego. Składa się ono w około 82% z tłuszczy. Naturalnie występuje ono w kolorze białym. Niemniej jednak z uwagi na fakt, że większość z nas kojarzy je z kolorem żółtym czy kremowym producenci barwią je w taki sposób, aby uzyskało ono właśnie ten kolor. Masło nie jest bynajmniej jedynym produktem, którego barwa czy konsystencja zmieniana jest ponieważ konsumenci mają inne wyobrażenie na ten temat. Podobnie dzieje się w przypadku jogurtów, które również naturalnie występują w nieco innej postaci. Jeśli więc chcesz się zdrowo odżywiać to warto mieć świadomość tego, jak powinny wyglądać produkty, które nabywamy. Naturalnie masło barwione jest karotenem, który pochodzi z marchwi. Jest to jeden z najbezpieczniejszych oraz również ekologicznych barwników.  Podstawowych zalet masła nie trzeba nikomu przedstawiać. Przede wszystkim jest ono oczywiście niesamowicie smaczne i to właśnie dlatego nie możemy się mu często oprzeć. Należy jednak pamiętać, że nie zawsze to co smaczne jest również zdrowe.