17 sierpnia 2011

Bomba witaminowa


Trudno wyobrazić sobie bardziej popularne warzywo niż marchew. Wielu z nas hoduje ją nawet we własnym ogródku. Dodatkowo zawiera ona bardzo duże ilości witamin i innych składników odżywczych niezbędnych do naszego prawidłowego funkcjonowania. Korzeń marchwi zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się. 

Amerykańscy naukowcu dowodzą, że skuteczną ochroną przed zawałem serca jest spożywanie jednej marchwi dziennie. Obniża ona bowiem poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Warzywo to pozytywnie wpływa także na problemy z nadciśnieniem i cukrem. Dodatkowo chroni nasz układ odpornościowy i reguluje pracę układu pokarmowego. Przyswajany przez organizm beta-karoten zabezpiecza nas przed dymem papierosowym i spalinami samochodów. Tym samym wykazuje działanie anty nowotworowe. 

Spożywanie marchwi jest szczególnie zalecane osobom pracującym przy udziale komputera. Warzywo to idealnie działa na przemęczone oczy. Często wykorzystuje się ją w przypadku profilaktyki. Zawarte w niej substancje odżywcze chronią nas bowiem przed coraz popularniejszą chorobą jaką jest zaćma. Musimy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość danego związku może wywołać także działania niepożądane. Prowitamina A pochodzące z przetworzonego beta- karotenu wnika w naszą skórę. Tym samym zbyt duża jej ilość doprowadza do jej brązowienia. Nie ma to jednak wpływu na zdrowie organizmu, a jedynie na naszą estetykę.