17 sierpnia 2011

Czerwone zdrowie

Zwykle w dzieciństwie , kiedy na naszym talerzu zobaczymy czerwoną papkę z buraków krzywimy minę i rezygnujemy z obiadu. Mało kto wie, że czerwone buraki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają mnóstwo ważnych dla naszego organizmu składników odżywczych, dlatego powinny byś spożywane w świeżej postaci. Rezygnujmy tym samym z buraczanych przetworów w słoikach.  

Warzywo to zawiera bardzo duże ilości takich składników odżywczych jak witaminy A, C, B1 oraz różnego rodzaju makro i mikro elementy. Dodatkowo zawarty w nich kwas foliowy pozytywnie wpływa na odporność naszego organizmu oraz zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych. Jego niedobór może objawiać się m. in. poprzez niespokojny sen czy rozdrażnienie i złe samopoczucie. Buraki są także niezbędnym elementem diety w przypadku przedwczesnego siwienia lub matowych włosów. Ze względu na dużą zawartość kobaltu warzywo to często wykorzystywane jest przy leczeniu anemii. Pierwiastek ten bierze czynny udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi. Dlatego spożywanie soku buraczanego jest mocno zalecane osobom w trakcje rekonwalescencji czy w przypadku nadciśnienia. Usuwają także toksyny z organizmu i unieszkodliwiają czynniki chorobotwórcze. Duża zawartość błonnika pozytywnie wpływa na układ trawienny. 

Z najnowszych badań naukowych wynika, że buraki chronią także przed chorobami nowotworowymi. Podawane z chrzanem pozytywnie wpływają na funkcjonowanie wątroby. Ze względu na działanie zasadotwórcze zaleca się ich spożywanie z połączeniem mięsa.