09 sierpnia 2011

Gruszka jako codzienny suplement diety – część pierwsza

Bardzo często chcąc zwiększyć naszą sprawność umysłową sięgamy po różnego rodzaju suplementy diety dostępne nie tylko a aptekach, ale także w zwykłym sklepie spożywczym. Zupełnie niepotrzebnie truć swój organizm dodatkowymi tabletkami czy musującymi specyfikami. Z pewnością mało kto wie, że podobny a może nawet o wiele lepszy efekt uzyskamy poprzez wzbogacenie naszej codziennej diety o zwykłą gruszkę. Owoc ten zawiera bowiem znaczne ilości pierwiastka o nazwie bor. To on zwiększa naszą koncentrację i wymusza efektywniejszą pracę mózgu. 

Owoc ten uprawiany był już w starożytnej Grecji. Z wielu badań naukowych wynika jednak, że prawdziwym miejscem jego pochodzenia jest Azja. Trudno sobie wyobrazić, że to właśnie Francuzi jako pierwsi zaczęli głosić pogłoski o leczniczych właściwościach gruszek. Obecnie wiadomo, że ich regularne spożycie zmniejsza ubytki wapnia z kości. W związku z czym są szczególnie zalecane osobom przyjmującym leki zawierające sterydy czy kobietą w okresie menopauzy. Wystarczy jedna gruszka na 3 dni aby skutecznie zabezpieczyć się przed osteoporozą.

Co ciekawe, udowodniono także pozytywny wpływ gruszek na układ trawienny. Przyśpieszają bowiem przemianę materii i korzystnie oddziaływają na pracę jelit. Wykorzystywane są zatem w leczeniu zaparć. Warto pamiętać, że zbyt duże spożycie tych owoców może być przyczyną biegunki. Ze względu na dużą zawartość potasu gruszki polecane są także osobom cierpiącym na kamice nerkową i różnego rodzaju problemy z pęcherzem.