30 sierpnia 2011

Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny! – część trzecia


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu powiedzieliśmy Ci czym właściwie jest margaryna. Pora abyś dowiedział się zatem dlaczego powinieneś ograniczyć jej spożywanie. Wbrew pozorom margaryna wcale nie jest bowiem lepszym wyborem niż masło. 

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu w margarynie  to jest ona bardzo zróżnicowana – od 45% do nawet 80%.  Uzależnione jest to od receptury produkcji. Jeszcze do niedawna produkcja margaryny odbywała się na drodze uwodornienia.  Powodowało to fakt, że nienasycone kwasy tłuszczowe przechodziły w formę izomerów trans. W chwili obecnej proces ten jednak wygląda nieco inaczej. Obecni  technologia produkcji margaryn do smarowania (inaczej zwanych miękkimi lub kubkowymi) , oparta jest o tłuszcze estryfikowane, co powoduje, że większość margaryn nie zawiera izomerów trans wcale lub jedynie śladowe ich ilości. Z kolei jeśli chodzi o margaryny twarde (w kostkach), to zawierają one dość duże ilości wspomnianych wcześniej izomerów trans. Jeśli margaryna miękka nie zawiera tych szkodliwych tłuszczów, to dlaczego zatem zaleca się ograniczenie jej spożywania. Otóż niestety wadą margaryny jest to, że zawiera ona dużą ilość sztucznych substancji dodatkowych. Co zatem wybrać? Masło czy margarynę? Spożywanie naturalnego masła polecane jest przede wszystkim dzieciom w wieku do 7 lat, osobom starszym ponieważ masło jest lepiej przyswajane niż margaryna oraz kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Osoby dorosłe natomiast powinny spożywać większą ilość margaryny kubkowej niż masła.