18 sierpnia 2011

Co dobrego skrywa w sobie szklanka mleka?- część pierwsza

Powszechnie dostępne mleko to doskonały składnik uzupełniający naszą codzienną dietę o niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Mało kto wie, że jego spożywanie zaleca się nie tylko dzieciom ale także osobom dorosłym. Zabezpiecza nas bowiem przed niedoborem białka i innych niezbędnych składników odżywczych. 

Mleko jest nie tylko najtańszym ale także najpowszechniejszym źródłem pełnowartościowego białka, dobrze przyswajalnego wapnia oraz witamin z grupy B, a zwłaszcza witamin dobrze rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E, K. Według badań naukowych wynika, że spożywanie mleka pokrywa 100% zapotrzebowania naszego organizmu na wapń. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego, a także wykorzystywany jest w wielu procesach metabolicznych. Naukowcy dowodzą, że aby w pełni pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń należy spożywać 3-4 szklanki mleka każdego dnia. Nie możemy jednak zapominać, że nasza codzienna dieta wzbogacone jest także o inne produkty zaliczane do nabiału, takie jak sery, kefiry czy jogurty. W takiej sytuacji nawet 2 szklanki mleka dziennie w zupełności wystarczą. 

O wartości mleka decyduje bardzo dużo czynników. Przede wszystkim mleko pochodzące prosto od krowy, ze względu na możliwość występowania w nim różnego rodzaju drobnoustrojów nie jest produktem bezpiecznym dla naszego zdrowia. Najlepiej spożywać to mleko, które uległo już obróbce cieplnej. Tylko wówczas jest w pełni bezpiecznym i wartościowym uzupełnieniem naszej codziennej diety.