02 sierpnia 2011

Co dobrego kryje w sobie pietruszka?


Bez wątpienia każda pani domu zna tak popularne warzywo jakim jest pietruszka. Wykorzystywana jest w naszej codziennej diecie jako składnik wielu potraw. Nadaje im bowiem odpowiednie walory  zarówno smakowe jak i  estetyczne. 

Mało kto wie jak wiele składników odżywczych kryje się w tak niepozornym warzywie. Już jedna łyżka posiekanej natki stanowi całkowite dzienne zapotrzebowanie organizmu na beta karoteny. Dodatkowo zawiera mnóstwo witaminy C i znaczące ilości żelaza. Pietruszka zabezpiecza nas zatem przed anemią. Dodatkowo jej szczególne właściwości powodują, że nawet niewielka jej ilość znacznie zwiększa nasz apetyt. W korzeniu pietruszki odnajdziemy m.in. takie składniki odżywcze jak potas czy witaminy. 

Sam sposób jej pielęgnacji jest dziecinnie prosty. W związku z tym każdy może pozwolić sobie na jej uprawę w ogrodowym zaciszu. Należy jednak pamiętać, że zbyt duże spożycie pietruszki zwiększa naszą wrażliwość na promieniowanie słoneczne. Nie możemy o tym zapominać zwłaszcza podczas opalania. Dodatkowo zioło to posiada właściwości pobudzające macicę. W związku z tym nadmierne jej spożycie nie jest także wskazane dla kobiet w ciąży
.
Napary z natki pietruszki często wykorzystywane są w celach leczniczych. Szczególne zastosowanie mają w leczeniu chorób reumatycznych. Dodatkowo jej korzeń jest wykorzystywany w leczeniu wzdęć i zapalenia pęcherza. Pietruszka łagodzi także bóle menstruacyjne i pomaga w wywołaniu spóźnionej miesiączki. Warzywo to było szczególnie cenione w medycynie ludowej.