30 sierpnia 2011

Zachowaj umiar w spożywaniu masła i margaryny! – część druga


Źródło: www.sxc.hu
W poprzedniej części tego artykułu dowiedziałeś się czym jest masło oraz w jaki sposób jest ono produkowane, tak aby sprostać oczekiwaniom konsumentów. Powiedzieliśmy Ci również jaka jest naturalna barwa masła oraz w jaki sposób uzyskuje się jego kremowy czy też żółty kolor. 

Któż z nas nie lubi świeżego, jeszcze ciepłego pieczywa z przepysznym masełkiem. Takiej kanapki nie chcemy „psuć” wędlinami ani niczym innym, co zakłóciłoby ten niesamowity smak. Niestety choć masło jest naprawdę bardzo pyszne, to spożywane w dużych ilościach niestety nam szkodzi. Podstawową wadą masła jest bowiem zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych i izomerów trans, które przyczyniają się do powstawania cholesterolu. Należy również powiedzieć, że masło jest produktem wysokoenergetycznym. Jeśli zatem zamierzasz przygotować sobie dietetyczną kanapkę, to nawet jeśli nie będzie na niej nic poza warzywami, ale chleb posmarujesz masłem, to już dostarczy Ci ona dość sporej ilości kalorii. Z uwagi na powyższe fakty wiele osób rezygnuje ze spożywania masła na rzecz margaryny. Czy jednak możemy powiedzieć, że tego typu praktyka jest dobra i rzeczywiście pozytywnie wpływa na nasze zdrowie? Nie do końca. Otóż margaryna jest emulsją powstałą z  jadalnych tłuszczów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych, wody lub mleka a także wielu sztucznych substancji, które polepszają jej zapach, smak, wartości odżywcze oraz przedłużają termin przydatności do spożycia.