14 września 2010

Ryby – ważny sprzymierzeniec zdrowego odżywiania!

Lubisz jeść ryby? Uważasz, że są smaczne? Bez względu na ich właściwości smakowe pamiętaj, że są one niezwykle zdrowe i dostarczają Twojemu organizmowi wielu ważnych składników, bez których nie może się obyć! Jeśli do tej pory nie włączyłeś ich jeszcze do swojej diety zrób to niezwłocznie.

Dlaczego warto jeść ryby

Mięso rybne jest cennym źródłem wartościowych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3, pełnowartościowego białka, cennych witamin – A, D, B, oraz składników mineralnych (w tym głównie jodu). Wszystkie wymienione wyżej składniki są bardzo ważne zarówno z punktu widzenia naszego zdrowia jak i urody. Zapobiegają występowaniu wielu poważnych schorzeń i pomagają zwalczyć te, z którymi już się borykamy. Pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, które stanowią główną przyczynę chorób serca i układu krwionośnego. Oprócz tego mięso rybie wpływa także pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego (w szczególności mózgu oraz narządu wzroku) i immunologicznego (wzmacnia odporność).

Dlatego też zadbaj o to, aby Twoja dieta zawierała jak najwięcej ryb morskich takich jak łosoś, tuńczyk czy sardynki. Pamiętaj, że mogą być one podawane w różnoraki sposób i stanowić bazę do przygotowania zarówno obiadu jak i sałatki na kolację czy śniadanie. Powinieneś jeść ryby przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.

W jaki sposób przyrządzić ryby, aby były one nie tylko smaczne ale i zdrowe?

Najlepszą metodą pozwalającą na przyrządzanie ryb bez utraty ich właściwości odżywczych jest ugotowanie ich na parze bądź też pieczenie w folii aluminiowej. Unikajmy smażenia ryb na oleju, aby nie dostarczać do swojego posiłku niezdrowych tłuszczy.