29 września 2010

DIETA NA CELLULIT

Źródło: www.sxc.hu
Cellulit (nazywany często także „pomarańczową skórką”) jest chorobą cywilizacyjną trapiącą wiele kobiet. Jest to nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, efektem którego jest jest nierówna i pofałdowana powierzchnia skóry ud, bioder,pośladków itp.


Szacuje się, że cellulit dotyczy ok. 85% kobiet. Spowodowany jest wieloma czynnikami w tym m.in. otyłością, nieprawidłową dietą i brakiem aktywności fizycznej. Proponowana dieta antycellulitowe jest jednorazowa (nie należy jej stosować w sposób ciągły). Nie mniej jednak możesz do niej powracać kilka razy w roku.

Zadaniem diety antycellulitowej jest pobudzenie przemiany materii  a także  oczyszczenie ciała z toksyn i usunięcie nadmiaru trujących substancji oraz wody.

Uwaga!! Po zakończeniu diety wystrzegaj się złych nawyków żywieniowych. Nie powracaj do wcześniejszych praktyk. Staraj się odżywiać zdrowo i lekko. Tylko wówczas jej efekty będą miały szansę utrzymać się na dłużej.

ZASADY DIETY ANTYCELLULITOWEJ
Dieta składa się z 5 posiłków:
  • Śniadania (powinno zawierać ok. 360 kcal)
  • Drugiego śniadania(ok. 120 kcal)
  • Obiadu (ok. 420 kcal)
  • Podwieczorka (ok. 60 kcal)
  • Kolacji (ok. 240 kcal)
Zadbaj o : warzywa – najlepiej zielone, owoce, produkty zawierające witaminę C oraz błonnik, lekkostrawne produkty takie jak chude białe sery, ryż, ryby, białe mięsu, makaron, płatki owsiane, kasze gryczaną oraz produkty zawierające potas (działa przeciwobrzękowo) np. sałatę, pomidory, ziemniaki. Swoje potrawy możesz doprawiać świeżymi ziołami, czosnkiem oraz cebulą.

Nie zapomnij o : pietruszce, selerze, truskawkach, czereśniach, arbuzie – te warzywa i owoce oprócz tego, że są smaczne i zawierają mnóstwo ważnych składników są także moczopędne. Do diety włącz także jajka oraz kiełki zbóż i drożdże – te produkty bogate są w witaminy z grupy B. W walce z „pomarańczową skórką” pomogą Ci także tłuszcze z rodziny omega-3 (tran, tłuste ryby, olej lniany); omega-6 (np. orzechy, pestki dyni, porzeczek, słonecznika – spożywaj ich ok. 1-5 g dziennie), omega-9 (np. ziarno sezamu, awokado, oliwa z oliwek).

Jak przygotowywać posiłki:
Wszystkie posiłki powinny być gotowane na parze lub ewentualnie pieczone. Unikaj potraw smażonych!

Codziennie pij także ok. 2 litrów wody mineralnej niegazowanej. Dzięki niej pozbędziesz się ze swojego organizmu nagromadzonych toksyn i szkodliwych substancji.  W walce z cellulitem pomorze Ci także zielona herbata, która przyspiesza proces przemiany materii. Szóstego dnia do swojej diety włącz sok z pomarańczy oraz marchwi.