29 września 2010

DIETA ANTYWRZODOWA

źródło: www.sxc.hu
Masz problemy z żołądkiem? Odczuwasz niekomfortowe dolegliwości ze strony układu pokarmowego? W przypadku chorób żołądka bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej diety, która z jednej strony nie będzie nadmiernie obciążać układu pokarmowego, a z drugiej przyspieszy jego regenerację.

Pamiętaj, że wszystkie spożywane przez Ciebie posiłki powinny być pełnowartościowe. Zadbaj o to, aby zawierały one dużo białka, węglowodanów, składników mineralnych i witamin.



Dozwolone produkty dzielimy na następujące kategorie:
  •  Budulcowe, 
  • Energetyczne 
  • Regulacyjne
Oprócz odpowiedniego doboru produktów ważne jest także odpowiednie przygotowanie posiłków. Unikaj potraw smażonych oraz mocno przyprawionych. Zamiast tego spożywaj gotowane (na parze), pieczone w folii aluminiowej czy też duszone. Nieodpowiednio przyrządzone potrawy powodują nadmierną produkcję soków żołądkowych.

Wyeliminuj ze swojej diety ciężko strawne produkty, które źle wpływają na Twój organizm i pogłębiają dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Musisz wiedzieć, że nie tylko mięso oraz tłuste potrawy są ciężkostrawne. Unikaj także : kapusty, ogórków, rzepy, rzodkiewki, papryki, szczawiu, cebuli, grzybów, roślin strączkowych (fasoli, grochu i soi), wędzonych ryb i wędliny, ciemnego pieczywa i niedojrzałych, surowych i suszonych owoców. Wyeliminuj ze swojej diety również napoje gazowane oraz frytki i jaja gotowane na twardo.

Dieta antywrzodowa wiąże się także z rezygnacją ze wszystkich przekąsek zawierających tłuszcz np.: chałwa, czekolada ale także np. orzechy. Ogranicz ilość ostrych przypraw i staraj się spożywać posiłki powoli i w spokoju dobrze przeżuwając.