24 września 2010

Na Zdrowie - Śniadanie!

Źródło: www.sxc.hu
Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek jaki spożywamy w ciągu dnia. Ma ono bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie oraz energię z jaką przeżyjemy dzień. Znana chińska mądrość mówi: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”.


CO ZJEŚĆ NA ŚNIADANIE


Jeśli nie masz czasu na przyrządzenie pracochłonnego śniadania możesz zjeść musli. To idealne śniadanie dla tych, którzy lubią dłużej pospać i rano zawsze się spieszą. Najczęściej przygotowujemy je z mlekiem lub jogurtem. Możemy go wcześniej zmiksować z naszymi ulubionymi owocami np. bananem czy mango.
Jeśli dysponujesz świeżymi owocami również możesz nimi udoskonalić swoje poranne musli. Dla poprawienia smaku można dodać łyżkę miodu lub melasy. 


Jeśli masz ochotę na pożywną kanapkę sięgnij po ciemne pieczywo razowe. Jest ono znacznie mniej kaloryczne niż tradycyjne a do tego bardziej zdrowe.  Do ciemnego pieczywa doskonale pasuje twarożek , który możesz wzbogacić np. rzodkiewką (zawiera ona dużo witaminy C, B oraz wapń, siarkę, potas i magnez). Kanapkę "udoskonalić" możesz również sałatą - jest ona nie tylko smaczna ale też bogata w witaminy i składniki odżywcze - pomidorem, ogórkiem oraz innymi pożywnymi warzywami.



Doskonałym dodatkiem do pożywnych śniadań jest bogaty w witaminę C sok z owoców cytrusowych lub pomidorowy. Jedna porcja (250 ml) soku z cytryny, grejpfruta lub pomarańczy pokrywa całkowite dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Warto również sięgać po świeże owocowe i warzywa zawierające zdrowy błonnik.