22 września 2010

Picie kawy a ryzyko raka piersi u kobiet

źródło: www.sxc.hu
Smaczna, aromatyczna i do tego energetyczna! Ulubiony poranny napój został wzięty pod lupę. Naukowcy z Harvard Medical School w Bostonie postanowili wyjaśnić związek pomiędzy częstotliwością występowania raka piersi u kobiet a piciem napojów zawierających kofeinę (w tym głównie kawę).


Wyniki badań w sposób jednoznaczny zaprzeczają opinii jakoby spożywanie kofeiny w tak małych ilościach jak np. w kawie wiązało się ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia nowotworu piersi.

Skąd zainteresowanie naukowców właśnie kofeiną? Otóż substancja ta ma właściwości lecznicze, do tego występuje w bardzo wielu produktach spożywczych spożywanych przez nas każdego dnia.Występuje nie tylko w kawie, herbacie, czekoladzie ale także w środkach przeciwbólowych oraz suplementach diety.  Jej rola na świecie coraz bardziej rośnie, tym istotniejsza jest zatem ewentualna jej zależność ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

W badaniu udział wzięły pielęgniarki (aż 3000!). Monitorowano ich spożycie kawy oraz innych produktów zawierających kofeinę przez 10 lat.Po tym czasie przeprowadzono gruntowne badania statystyczne, które wykazały, iż nie ma istotnej różnicy w ryzyku zachorowań pomiędzy grupą pijącą największe ilości produktów zawierających kofeinę, a stroniącymi od nich. Niestety zauważono, że w grypie kobiet spożywających na co dzień duże ilości kawy częściej zdarzały się agresywne postacie nowotworu, charakteryzujące się szybkim tempem wzrostu. Te formy raka wiążą się z gorszymi rokowaniami niż inne postacie