20 września 2010

Jesienna dieta - 1200 kalorii

źródło: www.sxc.hu
Zbliża się jesień. Czas znienawidzony przez wielu z nas. Za oknem ponuro i pochmurno. Nie zachęca to wcale do aktywności ruchowej. Jednak pomimo nieprzychylności natury jesień to doskonały czas, aby zmienić swój wygląd oraz zadbać o zdrowie!

Poniżej przedstawimy Ci jesienną dietę, która oprócz pozytywnego wpływu na Twoją figurę, zwiększy także Twoją odporność (co jest szczególnie pożądane jesienią) i wzmocni organizm. Dieta o, której mowa obfituje w dary natury takie jak owoce, warzywa ale także i ryby. Nie zabraknie Ci także nabiału oraz drobiu i zdrowych tłuszczy (w tym głównie oliwa z oliwek). Odpowiednie połączenie tych składników da efekt o jakim marzysz!

Nie zapominamy także w wielkim sprzymierzeńcu naszej odporności - czosnku. Choć jego zapach na niektórych działa odstraszająco (mowa tu nie tylko o wampirach :)) to nie może go zabraknąć w jesiennej diecie. Jego regularne spożycie pozwala na zniszczenie drobnoustrojów obecnych w przewodzie pokarmowym oraz oddechowym, pobudzi wątrobę oraz zwiększy ilość wydzielanego soku żołądkowego, dzięki temu poprawi się Twoje trawienie.

CZAS TRWANIA DIETY: 10-21 dni.
ILE MOŻESZ SCHUDNĄĆ: 1 kg przez 7 dni.
NIE POWINIENEŚ JEJ STOSOWAĆ JEŚLI : jesteś w ciąży/karmisz lub jeśli masz poważne problemy zdrowotne. Dieta nie jest także odpowiednia dla osób młodych (poniżej 20 roku życia).
DIETA DOSTARCZA TWOJEMU ORGANIZMOWI: witaminy A, C, E, B6 i B12 kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik.

JADŁOSPIS

DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE
2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru.

II ŚNIADANIE 140 kcal
Jogurt naturalny (150 ml) z łyżką otrąb pszennych i śliwką suszoną.

OBIAD 345 kcal
Filet rybny na sałatce, ziemniak.

PODWIECZOREK 100 kcal
2 kiwi.

KOLACJA 335 kcal
Przysmak brokułowy z pomarańczą, tost graham z plasterkiem chudej szynki, pomidor cebulką, herbata zielona.


DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE
290 kcal
Kromka chleba żytniego, 150 g serka ziarnistego light wymieszać ze szczypiorkiem, ogórkiem konserwowym, łyżeczką pestek ze słonecznika, papryką ostrą i kminkiem.

II ŚNIADANIE 60 kcal
Kromka pieczywa chrupkiego posmarowana 3 łyżeczkami powideł śliwkowych.

OBIAD 380 kcal
Schab w porach, fasolka szparagowa zielona.

PODWIECZOREK 60 kcal
Sok z czarnej porzeczki (150 ml).

KOLACJA 390 kcal
Ryż z warzywami po chińsku, sałatka z żółtej i czerwonej papryki z kilkoma czarnymi oliwkami.


DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE
245 kcal
Kromka chleba pełnoziarnistego, serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu (150 g) wymieszany z rzodkiewkami i szczypiorkiem, herbata z cytryną.

II ŚNIADANIE 220 kcal
Pół bułki grahamki posmarowanej, plasterek polędwicy drobiowej, papryka czerwona.

OBIAD 326 kcal
Gołąbki z mięsem i grzybami, 3-4 marchewki starte na tarce, 2 małe ziemniaki.

PODWIECZOREK 90 kcal
Jabłko.

KOLACJA 330 kcal
Zapiekanka ziemniaczana, 100 ml maślanki 0,5%.
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE 245 kcal
2 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru z pokrojonymi na cząstki połową jabłka i kiwi.

II ŚNIADANIE 105 kcal
Kromka chleba żytniego, plaster szynki drobiowej, 2 liście cykorii, ogórek, herbata zielona.

OBIAD 400 kcal
Kurczak pieczony nacierany czosnkiem, kasza jęczmienna perłowa (1/3 torebki), 1/4 brokuła gotowanego na parze, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

PODWIECZOREK 170 kcal
Ciasto drożdżowe z jabłkiem (50 g).

KOLACJA 250 kcal
Cukinia nadziewana mięsem.

DZIEŃ 5.

ŚNIADANIE
275 kcal
Budyń mleczny waniliowy (250 ml), z 2 łyżkami konfitury.

II ŚNIADANIE 120 kcal
Kromka chleba razowego z plasterkiem sera żółtego, listkami sałaty i pomidorem.

OBIAD 390 kcal
Spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.

PODWIECZOREK 160 kcal
100 g malin zalanych 200 ml galaretki.

KOLACJA 265 kcal
Pulpeciki z ryby, warzywa gotowane z jogurtem naturalnym i czosnkiem, kilka gotowanych brukselek, ziemniak.
DZIEŃ 6.
ŚNIADANIE 255 kcal
Jajecznica z 3 białek z 3 pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba sitkowego, surówka z papryki czerwonej, kapusty kwaszonej, kukurydzy z łyżeczką oliwy z oliwek.

II ŚNIADANIE 115 kcal
Koktajl z mleka 0,5% (150 ml) i połówki banana i kiwi.

OBIAD 385 kcal
200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego wymieszanej ź jogurtem, ziemniak.

PODWIECZOREK 165 kcal
Naleśniki dietetyczne z owocami.

KOLACJA 285 kcal
Sałatka makaronowa z brokułami, szklanka wody mineralnej.

DZIEŃ 7.

ŚNIADANIE
295 kcal
Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana łyżeczką chrzanu z 2 plasterkami pomidora i jajkiem na twardo, kawa mleczno-zbożowa bez cukru.

II ŚNIADANIE 175 kcal
Kromką pieczywa chrupkiego 2 plasterkami kiełbasy szynkowej, 200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, papryką czerwoną, herbata zielona bez cukru.

OBIAD 380 kcal
Flądra w sosie pomarańczowo-jogurtowym, 2 średnie ziemniaki opiekane, surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.

PODWIECZOREK 60 kcal
Grejpfrut.

KOLACJA 290 kcal
Twarogowe kapelusze, kromka chleba wieloziarnistego