28 września 2010

Dieta przyszłej mamy

Źródło: www.sxc.hu
Podczas ciąży w twoim organizmie zachodzi wiele zmian, dlatego też powinnaś teraz w szczególny sposób zadbać o swoje zdrowie. Każda przyszła mama powinna przestrzegać odpowiedniej diety. 



Powinnaś zawsze pamiętać o zjedzeniu obfitego śniadania. Jest to najważniejszy posiłek spożywany w ciągu dnia ponieważ daje Ci energię potrzebną do jego aktywnego spędzenia. Ważne jest też to abyś w spożywała przynajmniej dwa ciepłe posiłki dziennie oraz niezbyt obfitą kolację. Ten ostatni posiłek powinien być lekkostrawny ponieważ nasz żołądek w nocy nie pracuje tak „wydajnie” jak w ciągu dnia.

Poniżej znajduje się 10 pozycji, o których powinna pamiętać każda kobieta spodziewająca się dziecka :

  • Mięso i wędliny
  • Oleje roślinne
  • Ryby
  • Warzywa
  • Owoce
  • Produkty zbożowe
  • Kasze
  • Napoje
Zadbaj o zdrowie swojego nienarodzonego „maleństwa”

W czasie ciąży powinnaś spożywać jak najwięcej pokarmów zawierających białko. W tym czasie rośnie bowiem zapotrzebowanie twojego organizmu na ten właśnie składnik. Dlatego też powinnaś włączyć do swojej diety produkty mleczne oraz ich przetwory a także jaja, ryby nasiona roślin strączkowych jak i również niewielkie ilości orzechów.

Dzięki nasionom roślin strączkowych uzupełnisz zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B, kwas foliowy, biotynę, lecytynę, wapń, żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan, potas. Składniki te mają decydujący wpływ na wytworzenie kośćca a także układu nerwowego i krwionośnego u twojego „maleństwa”.

Dostarczają także niezbędnych aminokwasów, których na próżno szukać w produktach zbożowych. Inny ważny element twojej diety powinny stanowić jajka. Dostarczają one organizmowi witaminy B12, która jest niezbędna dla wytworzenia prawidłowego układu nerwowego u płodu.  Oprócz tego zawierają wiele innych składników takich jak żelazo, wapń, lecytyna i kwas foliowy , które z kolei zapobiegają wadom wrodzonym dziecka.